Oncologen en wetenschappers waarschuwen tegen het anti-kanker dieet

Uncategorized

Komende week is er een nieuwe documentaire te zien in de bioscoop in Amsterdam over het Gerson-dieet. Deskundigen waarschuwen tegen dit ‘anti-kanker dieet’. De documentairemakers beweren dat het kanker zou genezen. Artsen en wetenschappers noemen het juist levensgevaarlijk.

Eenzijdigheid van het Gerson-dieet

Het Gerson-dieet bestaat uit vers geperste groente- en fruitsapjes in combinatie met supplementen en drie koffieklysma’s per dag. De Duitse arts Max Gerson heeft in de jaren twintig de Gerson-methode ontwikkeld. Dit zou volgens de documentairemaker Sarah Mabrouk beter werken dan chemotherapie en bestralingen.

Er zijn al veel documentaires gemaakt over natuurlijke genezing van kanker. Volgens hoogleraar Ellen Kampman zijn de claims in de documentaire niet waar te maken. Kampman waarschuwt voor de eenzijdigheid van de nieuwe documentaire Food Cure.

Tijdens de documentaire komen alleen twee Gerson behandelaars en enthousiaste patiënten de film toelichten. Kampman en oncologen zijn bang voor het eenzijdige beeld en dat wanhopige patiënten worden misleid.

In de food cure worden zes patiënten vijg jaar lang gevolgd die het Gerson dieet volgen. Na vijf jaar zeggen drie van de zes deelnemers kankervrij te zijn, twee personen zijn overleden. De zesde persoon voelt zich goed maar heeft geen scan meer ondergaan. Deze resultaten zeggen niet zoveel volgens de oncologen. Bij de kankervorm in de documentaire (prostaatkanker) overleeft een groot deel vijf jaar altijd. De ziekteverschijnselen kunnen ook spontaan altijd verminderen.

Voeding blijft wel belangrijk

Kampman geeft wel aan dat eten van groente en fruit belangrijk is tijdens de behandeling van kanker. Maar alleen groente en fruit zijn niet voldoende. Het lichaam heeft volgens Kampman ook eiwitten en gezonde vetten nodig. Dit is voor kankerpatiënten nog belangrijker.

De werking van klysma’s is ook nergens bewezen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Klysma’s kunnen zorgen voor uitdroging en ontstekingen.

Het gevaar van documentaires over voeding als medicijn

Het gevaar van documentaires als de Food Cure is volgens hoogleraar radiotherapie Lukas Stalpers dat mensen de reguliere behandelmethodes stopzetten. Ze geloven wat er gezegd wordt en gaan alleen nog het dieet volgen. Stalpers maakt dagelijks mee dat mensen de chemotherapie stopzetten. Vooral als ze te horen hebben gekregen dat ze toch niet meer genezen. Op dat moment is kwaliteit van leven belangrijker. Op dat moment kan dit een logische beslissing zijn. Maar Stalpers hoort ook steeds vaker dat mensen met chemotherapie stoppen, om een bepaald dieet te volgen waar ze meer vertrouwen in hebben. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Het genezend effect van voeding op kanker is nog nergens wetenschappelijk bewezen. Een bepaald dieet kan een toegevoegde waarde tijdens de normale behandeling zijn. Maar niet als alternatief.

De deskundigen zijn het er over eens dat het uitzenden van deze documentaires, zonder kritische wetenschapper erbij, levensgevaarlijk is.

Vorig bericht
Wat is het gevaar van een hoge bloeddruk?
Volgend bericht
Ritmisch trillende sokken bij Parkinson

Ook interessant