Nieuw middel tegen Alzheimer in bijna twintig jaar goedgekeurd

Na bijna 20 jaar komt er weer een nieuw middel tegen Alzheimer op de markt. FDA (De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond) heeft het nieuwe middel versneld goedgekeurd voor gebruik. Het gaat om het middel aducanumab.

De FDA geeft aan dat patiënten met Alzheimer er voordeel van kunnen hebben. Het wordt gezien als een “belangrijke” nieuwe behandeling tegen deze ziekte. Maar er kleven ook nog wel onzekerheden aan dit nieuwe middel.

Het bedrijf Biogen, wat het middel aducanumab heeft gemaakt, kondigde in oktober 2019 aan goedkeuring aan te vragen. De medische wereld was enthousiast. De zoektocht naar een nieuw medicijn om Alzheimer af te remmen hadden veel farmaceutische bedrijven al opgegeven.

Biogen had zelf de zoektocht ook al opgegeven totdat, na nieuwe analyses, het medicijn bleek aan te slaan. Het gebruik van aducanumab zou “enige effectiviteit” kunnen hebben. Dit moet dan wel in hoge dosis en voor langere tijd gebruikt worden. Volgens de FDA, wordt de ophoping van bepaalde eiwitten in de hersenzenuwen teruggedrongen. Deze ophoping is de oorzaak voor het ontwikkelen van Alzheimer.

Nieuw onderzoek op patiënten

Biogen gaat in opdracht van FDA onderzoek doen naar het effect van het middel bij patiënten. FDA zegt hierover: “Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen”.

Vorig bericht
Meer risico op artrose bij het slikken van bloedverdunners die vitamine K remmen
Volgend bericht
De 2 belangrijkste tips om van ischias af te komen

Ook interessant