Minder hoofdpijn dankzij ledverlichting?

Preventie

Bijna iedereen heeft er weleens last van: hoofdpijn. Het kan optreden als een zeurderige pijn op de achtergrond, maar het kan ook zo sterk zijn dat je er niet meer door kunt werken. Hoofdpijn is een vervelende pijn, en hoe sneller je er weer vanaf bent, hoe beter. Toch is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen – een eenvoudige maar effectieve manier om hoofdpijn tegen te gaan is door gebruik te maken van led verlichting.

Licht en gezondheid

Licht kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op onze fysieke gezondheid. Een aantal eigenschappen van licht kunnen voor zulke effecten zorgen, waaronder de lichtkleur en de flikkering in het licht. Zo kan de warmte en de kleur van het licht invloed hebben op onze stemming, doordat onze hersenen automatisch een link leggen met zonlicht. Zo worden we slaperig van een warme en donkerdere kleur licht, omdat onze hersenen dat licht associëren met een ondergaande zon. Een helder en koel licht zorgt er juist voor dat we wakker en actiever worden. Onafhankelijk van de kleur heeft haast iedere lichtbron flikkering, ook als je deze flikkering niet direct waar kunt nemen. Als lampen veel flikkering hebben kan dat leiden hoofdpijn, zichtbelemmering en andere klachten.

De oplossing

Ledlampen hebben een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat je er minder of geen hoofdpijn van krijgt. Dat komt onder andere door de ontbrekende flikkering bij led lampen, wat een hoop scheelt aan hoofdpijnklachten. Ook de lichtkleur van led is steeds vaker aan te passen. Er zijn al veel led lampen op de markt te vinden die je kunt dimmen of waar je de kleur van kunt veranderen, zodat je kunt kiezen tussen warm en helder licht. Op die manier kun je de verlichting aanpassen aan het moment van de dag. Door het licht ’s avonds voor het slapen gaan te dimmen zul je een betere nachtrust hebben, en met een helder licht zul je actiever kunnen werken. Goede led verlichting kan positieve uitwerkingen hebben op je gezondheid en hoofdpijn verminderen. Heb je veel last van hoofdpijn? Probeer dan eens wat oude lampen in huis om te wisselen voor ledlampen en kijk of dit een verschil maakt.

Vorig bericht
Vegetarische burgers, zijn ze wel zo gezond?
Volgend bericht
Goede ventilatie: belangrijker dan je denkt

Ook interessant