Meer risico op artrose bij het slikken van bloedverdunners die vitamine K remmen

Bepaald soort bloedverdunners vergroten de kans op slijtage aan de gewrichten. Onderzoekers van het Erasmus MC adviseren artsen om met hun patiënten te bekijken of overstappen op andere bloedverdunners mogelijk is.

Voor het eerst is door onderzoek aangetoond dat vitamine K invloed heeft op de mate van artrose. Bepaalde bloedverdunners remmen de hoeveelheid vitamine K in het lichaam. Het slikken van deze medicijnen vergroot 2,5 keer de kans op slijtage. Vitamine K is namelijk noodzakelijk om het kraakbeen in gewrichten soepel te houden. De mate van artrose is ook ernstiger bij mensen die deze bloedverdunners slikken. De artrose kan zelfs zo ernstig zijn, dat een nieuw gewricht noodzakelijk is. Onderzoeker Cindy Boer geeft aan dat je dit natuurlijk zo lang mogelijk wilt uitstellen.

Artrose is een chronische gewrichtsziekte die veel pijn kan veroorzaken. In Nederland hebben ongeveer één miljoen mensen last van artrose. Patiënten krijgen hiervoor pijnmedicatie, fysiotherapie of uiteindelijk een nieuw gewricht. Voornamelijk heup- en kniegewrichten worden veel vervangen.

Verandering van medicijnen

244.000 mensen slikken bloedverdunners die deze klachten erger maken. Sinds enkele jaren zijn er andere bloedverdunners op de markt. Deze remmen de aanwezigheid van vitamine K niet. Voornamelijk de oudere patiënten slikken nog de oude bloedverdunners. Dit komt doordat veranderen van medicijnen soms erg lastig kan zijn. Toch adviseren de onderzoekers te kijken naar de mogelijkheid om van medicijn te veranderen. Al is natuurlijk nooit te zeggen of patiënten geen artrose hadden gekregen als ze de bloedverdunners niet hadden geslikt. Gewrichtsslijtage is ook een natuurlijk verouderingsproces. Door de medicijnen is de kans op gewrichtsslijtage alleen vergroot.

Onderzoek naar vitamine K bij artrose

De wetenschappers willen nu onderzoeken of het slikken van vitamine K kan helpen tegen artrose. In Amerika worden juist bloedverdunners die vitamine K remmen toegediend na vervanging van een gewricht. Dit is volgens het onderzoek dus helemaal niet handig. Cindy Boer hoopt dat vitamine K gebruikt kan worden om artrose te vertragen of zelfs tegen te gaan.

40-60 procent van de ouderen heeft een tekort aan vitamine K. Boer geeft direct aan dat bij artrose veel meer factoren een rol spelen, zoals genen, overgewicht en inactiviteit.

Vorig bericht
Hernia operatie bij een kwart van de mensen niet zaligmakend
Volgend bericht
Nieuw middel tegen Alzheimer in bijna twintig jaar goedgekeurd

Ook interessant