Meer dan 17 duizend blaren op tenen en voeten geprikt tijdens de Vierdaagse

Het rode kruis heeft tijdens de Vierdaagse vorige maand meer dan 17 duizend blaren geprikt. Dit blijkt uit de cijfers die het Rode Kruis bekend heeft gemaakt. Zo werden veel lopers geholpen aan hun branderige voeten en pijnlijke tenen.

Vorige maand werd voor de 103e keer de Vierdaagse gehouden. Zoals ieder jaar was het rode kruis weer met veel vrijwilligers aanwezig om de lopers met pijnlijke voeten en tenen te behandelen. Door dagen achter elkaar te wandelen zijn blaren helaas meer regel dan uitzondering voor veel lopers. Als een blaar eenmaal op een voet of teen zit, dan wordt deze over het algemeen alleen maar erger. Het prikken van een blaar geeft dan tijdelijk verlichting van de pijn.

Het Rode Kruis gebruikte voor het prikken van de blaren maar liefst tienduizend kleine naaldjes. Naast blaren werden de lopers ook aan andere klachten geholpen, zoals pijnlijke spieren, gewrichten en oververmoeidheid.

Teenbeschermers

Wanneer er eenmaal blaren op een teen of voet zitten, dan is het helaas vaak dweilen met de kraan open. Lopers wordt daarom geadviseerd hun tenen te beschermen met een teenbeschermer. Een teenbeschermer is een hoesje/kapje van siliconen materiaal dat ter bescherming over de teen geplaatst wordt. Dit werkt preventief waardoor een blaar op de teen niet ontstaat of als deze begint te ontstaan in ieder geval niet groter wordt.

Een goede voorbereiding voorkomt klachten

Ook wordt benadrukt dat de voorbereiding een erg belangrijke factor is bij het lopen van de Vierdaagse. Ieder jaar weer vallen er mensen uit die niet goed voorbereid zijn op het lopen van grote afstanden. Een goede voorbereiding begint al een aantal maanden van tevoren waarmee lopers een kleine wandeling steeds verder uitbreiden tot de afstanden die tijdens de Vierdaagse gelopen worden. Eventuele problemen met pijnlijke tenen, voeten, spierpijn en vermoeidheid worden zo in een vroeg stadium al gesignaleerd zodat de loper hier maatregelingen voor kan treffen in de vorm van preventieve hulpmiddelen en het trainen van het lichaam.

Er is echter hoop, want het Rode Kruis meldde dat er dit jaar ongeveer 1000 blaren minder op voeten en tenen geprikt zijn dan vorig jaar. Mogelijk staan de lopers dus toch steeds beter voorbereid aan de start.

Vorig bericht
Invloed moedermelk op gezondheid van de baby
Volgend bericht
Hooikoorts patiënten kunnen weer rustig ademhalen

Ook interessant