Mantelzorg in de klem

Sociaal

Steeds meer Nederlanders, nu 4,4 miljoen mensen, helpen een hulpbehoevende naaste. Ze koken voor een familielid, brengen hun geliefde naar de dokter of verzorgen hun bejaarde ouders. Vaak vinden ze dit waardevol om te doen, maar soms is het geven van mantelzorg ook heel zwaar.

Woning

Sinds de corona pandemie is de wens om in de eigen woning te blijven wonen sterk toegenomen. Ouderen in verpleeghuizen worden geïsoleerd en mogen vanwege besmettingsgevaar geen bezoek ontvangen. De meeste ouderen blijven dan ook het liefst zo lang mogelijk in de eigen woning wonen ook als er sprake is van beperkingen. Traplopen is een veel voorkomend obstakel. Een traplift is dan een veel gebruikt instrument om verdiepingen toegankelijk te maken. Dit hoeft niet altijd een nieuwe te zijn. Een gebruikte traplift die voldoet aan de veiligheidsnormen is ook leverbaar.

Mantelzorg

Mensen die naast hun baan een familielid helpen verzorgen, vinden dat over het algemeen redelijk goed te combineren. Totdat de mantelzorg meer dan acht uur in de week beslaat en gecombineerd moet worden met werken. Mensen die dat doen zijn veel minder tevreden over hun leven en ervaren grote tijdsdruk. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft gepubliceerd.

Werk

De combinatie van werk en mantelzorg is een belangrijk maatschappelijk thema, omdat de komende jaren steeds meer mensen werk moeten combineren met zorg. Dat komt doordat het potentieel aan mantelzorgers sterk afneemt, vooral door vergrijzing. Waar nu nog vijftien mensen potentieel kunnen zorgen voor een hoogbejaarde, is dat aantal in 2040 gedaald tot zes.

Kinderen

Ruim de helft van de mensen die intensief mantelzorg verleent en werkt geeft aan dat de hulpbehoevende alleen door hem of haar geholpen wil worden, omdat er niemand anders beschikbaar is. Het gaat bijvoorbeeld om ouders die maar één kind hebben en geen professionele hulp in huis willen. Dit uitsluitend door eigen kinderen verzorgd willen worden wordt ‘mantelzorgklem’ genoemd.

Ruim 400.000 mensen zijn 52 uur per week bezig met werk en intensieve mantelzorg samen. Zij werken gemiddeld 31 uur en helpen daarnaast nog 21 uur.

Vorig bericht
Helpen zuiveldrank met probiotica, kefir en kombucha bij darmklachten?
Volgend bericht
Rust roest, beweging tijdens een blessure is enorm belangrijk

Ook interessant