Maagverkleining niet zaligmakend

Uncategorized

Een maagverkleining wordt steeds meer uitgevoerd bij mensen met obesitas. De cosmetische verandering is heel duidelijk en goed. Maar voor het lichaam is een maagverkleining zeker niet goed. En op de lange termijn kunnen er veel problemen ontstaan.

Morbide obesitas en maagverkleining

Morbide obesitas is ernstig overgewicht. Dit is de fase waarbij overgewicht echt lichamelijke en medische klachten gaat geven. We spreken van morbide obesitas bij een BMI hoger dan of gelijk aan 40.

Deze categorie mensen komen in aanmerking voor een maagverkleining. In 2007 werden er 3500 maagverkleiningen uitgevoerd in 2018 waren dit er al 12.000.

Een maagverkleining heeft snel effect op het lichaamsgewicht. Gemiddeld vallen mensen 1/3 van hun lichaamsgewicht af. Dit valt direct op. Niet alleen bij jezelf maar de hele omgeving ziet het. Dit is meteen reclame voor een maagverkleining. Je hoeft er zelf weinig aan te doen om dit gewicht te verliezen. Voor mensen die al jaren met het gewicht aan het vechten zijn, is dit een mooie uitkomst. Daarnaast hebben mensen met morbide obesitas vaak ook suikerziekte type II. Bij veel mensen zal de suikerziekte verdwijnen door de operatie.

Gevolgen van een maagverkleining

Tijdens een maagverkleining wordt de maag verkleind en het verteringsstelsel omgeleid (bypass). Door deze omleiding wordt een deel van de darm uitgeschakeld. Door de maagverkleining is het direct niet meer mogelijk om grote hoeveelheden te eten.

Door de omleiding val je nog sneller af met je gewicht, het gevolg is alleen dat je darmen ook niet meer voldoende vitamines en mineralen opnemen. Hierdoor moet je, je hele leven extra vitamines en mineralen blijven slikken.

8% van de mensen krijgt grote complicaties na een maagverkleining. Denk hierbij aan lekkage van darmen, verklevingen van littekenweefsel of darmen.

25% van de mensen krijgt last van dumpings. Dumping is een aanval van vele klachten die ontstaan wanneer er teveel of te vet wordt gegeten. Klachten kunnen zijn, braken, zweten, misselijk, diarree, trillen of algemeen onwel bevinden.

Nieuwe leefstijl na een maagverkleining

Morbide obesitas is een chronische ziekte. Deze ziekte ben je niet kwijt na een maagverkleining. Een nieuwe leefstijl is daarom essentieel na een maagverkleining. Helaas is de begeleiding na een maagverkleining op dit moment erg slecht. Een chronische ziekte betekend dat je er niet meer vanaf komt. Het overeten wat mensen met morbide obesitas hebben is voor een groot deel te beïnvloeden door gedrag. Na een maagverkleining valt 1/3 van de mensen weer terug in het oude gedrag. Waardoor ze blijven overeten, de maag rekt weer op en na enkele jaren hebben ze weer morbide obesitas.

Het gewicht wat je krijgt na een maagverkleining moet je proberen te behouden. En dit is voor deze groep mensen het moeilijkste. Als dit zo makkelijk was, hadden ze geen morbide obesitas gekregen. Voorheen werden maagverkleining alleen aangeboden met ook een nabehandeling, maar tegenwoordig gebeurd dit steeds minder.

Vóór een maagverkleining voelen mensen dat ze levenslang het gevecht met overgewicht hebben. Maar na een maagverkleining is dit niet veel anders. Mensen moeten na de operatie ook levenslang blijven opletten. Met als nadeel de medische risico’s, levenslang slikken van vitamines en de operatie kan niet meer omgekeerd worden.

Voorkomen is beter dan genezen

85-90% van de mensen is ondanks dumpings, andere medische klachten toch blij met de operatie. Hieruit blijkt hoe belangrijk lichaamsgewicht is voor mensen. Er is dus een grote groep die veel medische klachten accepteert om minder te wegen.

Maar de meeste mensen geven vooral aan, de volgende keer laat ik het niet zover komen. Dat is de beste behandeling tegen overgewicht. Voorkomen is beter dan genezen. Vraag eerder hulp. En besef dat morbide obesitas een ziekte is waar ook een groot gedeelte gedrag bij zit. Het is niet alleen minder eten en meer bewegen. Maar vooral proberen te weten waarom je meer eet en minder beweegt. Iedereen weet dat het niet gezond is, maar toch is het voor veel mensen onmogelijk om dit gedrag zelf te veranderen.

Vorig bericht
Kinderartsen voor euthanasie bij ondraaglijk lijdende kinderen
Volgend bericht
Afvallen met intermittent fasting; goed of slecht?

Ook interessant