Kinderartsen voor euthanasie bij ondraaglijk lijdende kinderen

Uncategorized

80 procent van de artsen die werken met jonge kinderen die ondraaglijk lijden, vindt dat euthanasie in sommige gevallen mogelijk moet zijn. Dit is de uitkomst van een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Erasmus MC en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Jaarlijks zouden rond de 60 kinderartsen ondraaglijk lijdende kinderen onder behandeling hebben. De afgelopen jaren zou het om meer dan 350 ernstig zieke patiëntjes gaan. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft daarom een aantal betrokken artsen ondervraagd om meer inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken.

De overgrote meerderheid van de artsen (80%), vindt dat actieve levensbeëindiging onder bepaalde omstandigheden tot de mogelijkheden moet kunnen behoren. Volgens de artsen zouden de afgelopen jaren 46 ondraaglijk lijdende kinderen baat hebben gehad bij euthanasie.

Het onderzoek is dit weekend overgedragen aan de Tweede Kamer. De artsen hopen op nieuwe wetgeving waarin de duur van ondraaglijk lijden voor kinderen verkort kan worden.

De huidige wetgeving geeft ruimte voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar om zelf te besluiten over hun eigen behandeling. Bij kinderen tot 1 jaar worden de keuzes altijd door de ouders en de arts gemaakt. Echter, voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar zijn de regels nog niet helemaal duidelijk.

Vorig bericht
Zelf hartfilmpjes maken met je telefoon
Volgend bericht
Maagverkleining niet zaligmakend

Ook interessant