Gratis spiraaltje na een abortus is vanaf volgend jaar mogelijk

Vanaf volgend jaar is het mogelijk dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan, gratis een spiraaltje kunnen laten plaatsen. Dit kan gebeuren in de abortuskliniek. De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, heeft dit woensdag de Tweede Kamer laten weten.

De woordvoerder van de minister bevestigt dit. En geeft aan dat de abortusarts zal bepalen of een vrouw hiervoor in aanmerking komt. Het gratis spiraaltje is niet voor alle vrouwen. Volgens de woordvoerder kunnen er vele uiteenlopende en persoonlijke redenen zijn om wel in aanmerking te komen. Deze maatregel is genomen om ‘herhaalde abortus’ te voorkomen. Herhaalde abortus kan tot grote lichamelijke problemen leiden. Een abortus is psychisch al een grote ingreep, door herhaling wordt dit alleen maar vergroot.

Het komt voor dat vrouwen herhaaldelijk een abortus krijgen. Dit kan komen door een combinatie van meerdere factoren. Deze kunnen per persoon heel uiteenlopend zijn. Om dit te voorkomen en maatwerk te kunnen leveren, wordt de beslissing aan de inschatting van de arts overgelaten.

De arts kan besluiten tot het plaatsen van een gratis spiraaltje als een vrouw zelf niet adequaat voor anticonceptie kan zorgen. Dit kan bijvoorbeeld komen door psychische problemen.

Vorig bericht
Gezondheidscertificaat
Volgend bericht
Zuivel, is het gezond of niet? De Feiten en fabels

Ook interessant