Gezondheidsproblemen na behandeling niet-uitgezaaide borstkanker

90 procent van de vrouwen die een behandeling ondergaan voor niet-uitgezaaide borstkanker krijgt daarna problemen met de gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel en Integraal Kankercentrum Nederland.

De klachten die de vrouwen ervaren zijn onder andere vermoeidheid, tintelingen in de handen en de voeten, psychosociale klachten, geheugenverlies en concentratieverlies. Volgens de onderzoekers is chemotherapie in de meeste gevallen de oorzaak van deze klachten. Er zijn ook gezondheidsklachten m.b.t. een vervroegde overgang, huidproblematiek en het uitvallen van de haren.

De onderzoekers vermoeden dat de klachten niet altijd worden herkend door specialisten of dat de patiënt er niet altijd hulp voor vraagt. De klachten zijn vaak namelijk kort na de behandeling al aanwezig en blijken ook na langere tijd niet verdwenen te zijn. Als de klachten op korte termijn al serieus genomen worden, dan verwacht men op langere termijn minder patiënten met deze klachten.

Voor het onderzoek werden 876 vrouwen onderzocht na een operatie voor niet-uitgezaaide borstkanker. De gezondheidsklachten werden tot 5 jaar na de diagnosestelling in kaart gebracht.

Vorig bericht
Ruim 25% van de Nederlanders heeft maag-, darm- of leverproblemen
Volgend bericht
Wat is het gevaar van een hoge bloeddruk?

Ook interessant