Geweldige resultaten natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Een onderzoek naar het bestrijden van de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden blijkt een geweldig succes. Er werden dit jaar maar liefst 80 procent minder eikenprocessierups nesten aangetroffen op een proeflocatie in Westerveld. Ruim 90 procent van de nesten werd aangevreten door natuurlijke vijanden van de rups die bekend staat om zijn jeukerige haartjes.

Het onderzoek dat startte in 2018 wordt gehouden door Kenniscentrum Eikenprocessierups. Voor de duur van 3 jaar worden op een proeflocatie eikenprocessierupsen bestreden door gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld sluipwespen, gaasvliegen, sluipvliegen en zweefvliegen. Maar ook vogels die insekten eten zoals koolmezen, mussen en pimpelmezen.

De natuurlijke vijanden worden naar het gebied gelokt door aanpassingen te maken in de omgeving. Zo werden er duizenden planten van verschillende soorten geplant die de natuurlijke vijanden naar het gebied moeten lokken. Met goed resultaat dus.

Helaas zijn niet alle locaties geschikt om natuurlijke bestrijding op deze manier plaats te laten vinden. Echter blijkt deze methode daar waar mogelijk ontzettend effectief in de bestrijding van de eikenprocessierups. De rups die jeuk veroorzaakt met zijn branderige haartjes zorgde dit jaar voor een gigantische overlast en gezondheidsklachten bij veel Nederlanders.

Vorig bericht
Hooikoorts patiënten kunnen weer rustig ademhalen
Volgend bericht
Placebo-effect speelt altijd een rol in de behandeling

Ook interessant