Föhnen tegen jeuk eikenprocessierups

Je huid föhnen zou ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van de jeuk die de eikenprocessierups veroorzaakt. Op sociale media wordt er veel over deze methode gesproken. Maar helpt het ook echt?

De structuur van eiwitten kan veranderen als ze opgewarmd worden tot boven de 60 graden. Sommige eiwitten verliezen op deze manier hun allergene werking. Ze zijn dan niet meer in staat om de hevige jeuk-reactie waarbij histamine vrijkomt te veroorzaken. Dan kunnen er ook geen klachten ontstaan. Het gebruik van een föhn zou hierin dus van pas kunnen komen.

Als de bultjes door de brandharen van de eikenprocessierups er eenmaal zitten, dan helpt het niet om er een föhn op te zetten. De bultjes ontstaan immers doordat histamine al vrij is gekomen. Föhnen helpt dus niet tegen het vrijmaken van histamine.

Föhnen zou wel kunnen helpen vóórdat iemand last krijgt van de bultjes. Meer onderzoek zou hier meer duidelijkheid over moeten geven. Er wordt gedacht dat je door het gebruik van een föhn in ieder geval wel de hoeveelheid haartjes waar je last van krijgt kunt beperken.

Mensen die de truc met de föhn willen proberen wordt aangeraden goed uit te kijken dat de huid niet verbrandt. Voorkom brandwonden door net voor de pijngrens te stoppen.

Vorig bericht
Betere overlevingskansen ernstige huidkanker
Volgend bericht
Sporten voor een zware operatie helpt kankerpatiënten

Ook interessant