Een dopamine tekort is geen pretje

Dopamine is in de volksmond bekend als het gelukshormoon. Een dopamine tekort kan zowel mentaal als fysiek zijn tol eisen, en heeft een enorme impact op onze kwaliteit van leven. Geestelijke gezondheidsproblemen worden zeer vaak geassocieerd met lage dopaminegehalten. Dopaminespiegels kunnen worden verhoogd door veranderingen in levensstijl, lichaamsbeweging, dieet, fysiotherapie en andere behandelingen. In deze post vind je handige tips om je dopaminegehalte te verhogen. Lees je verder?

Wat is dopamine?

Dopamine is een bekende neurotransmitter (stofje dat ‘boodschappen’ overbrengt van de ene zenuwcel naar de andere), die onder andere verantwoordelijk is voor ons welzijn. Het speelt ook een rol in je stemming, motivatie en zelfs dagelijkse beslissingen. Het helpt ook om reacties, bewegingen en wat er is geleerd beter te reguleren en verhoogt onze aandacht, motivatie en gemoedstoestand.

Wanneer het dopaminegehalte laag is, is de motivatie en het enthousiasme van een persoon extreem laag. Dit kan natuurlijk worden verhoogd met lekker eten, veel sporten en fijne sociale contacten.

Dopamine is nodig om enthousiast te worden over dingen, om te focussen en om vreugde te voelen. Het speelt ook een grote rol als het gaat om plannen en denken. Neem ook zeker eens een kijkje naar de timemanagement tips van Björn Deusings op timemangement.net. Ze delen ook op hun social media kanalen praktische tips.  

Tips om dopamine te verhogen

Om het welzijn en het dopaminegehalte te verhogen en ook hoog te houden, zijn voldoende lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet cruciaal. Er zijn ook allerlei andere manieren om je dopamine te verhogen, zoals bijvoorbeeld voldoende slapen, dankbaarheid voelen, lachen en ook seksuele aanrakingen stimuleren de aanmaak van dopamine. Probeer je levensstijl te veranderen. Ook met kleine aanpassingen kun je een heel eind komen. Je mindset, lichaam en relatie met mensen om je heen zullen erop vooruitgaan!

Vorig bericht
Letselschade door een ongeval? Dit zijn de stappen die je moet nemen
Volgend bericht
Last van droge ogen? Deze huismiddeltjes kunnen helpen!

Ook interessant