Doe een powernap op de werkvloer

Iedereen op de werkvloer heeft weleens last van oververmoeidheid. Je ogen niet kunnen open houden, en dus nog maar extra koffie pakken. Een powernap op de werkvloer is volgens Kasper Janssen, sportarts en powernapspecialist, de oplossing. Het lichaam is niet gemaakt om acht uur lang te presteren. Na een powernap neemt de productiviteit weer toe.

Powernap bij topsporters

Kasper Janssen heeft als sportarts veel met topsporters gewerkt. Topsporters vinden het heel normaal om een powernap te doen. Hierna hebben ze weer focus en energie om te presteren. Kasper heeft een adviesbureau voor bedrijven over powernappen. Volgens hem zijn we niet gemaakt om acht uur lang gefocust bezig te zijn.

Slaaptekort op de werkvloer

Slaaptekort en oververmoeidheid komen veel voor op de werkvloer. Vooral bij jonge ouders, mantelzorgers en mensen met een chronische aandoening. Als het werken even niet lukt door vermoeidheid, wordt al snel een kop koffie gepakt. Of er wordt afleiding op de smartphone of computer gezocht. Maar hierdoor wordt het ontspannen alleen maar lastiger. De hersenen krijgen weer nieuwe prikkels. Deze moeten verwerkt worden wat meer energie kost. Door de nieuwe prikkels komen de hersenen niet tot rust. Er is een pauze van het werk, maar juist niet voor het lichaam. Terwijl het lichaam rust nodig heeft om daarna weer te kunnen presteren. Een lunchwandeling geeft ook rust, maar bij slaaptekort werkt even plat liggen het beste.

Powernaps in andere landen

In veel andere landen is het normaal om ‘s middags een dutje te doen. In China, Japan en de landen rondom de Middellandse zee is het heel normaal om een powernap te doen. Het is dus afhankelijk van de cultuur. In Nederland heerst een werkcultuur. Bij vermoeidheid is het, ‘hup kop koffie en weer door’. Maar vechten tegen de vermoeidheid schiet niet op. Na een powernap ben je daarna weer drie uur alerter, productiever en enthousiaster.  Ook worden er minder fouten gemaakt. Doorgaan met vermoeidheid kost uiteindelijk meer tijd en het humeur verslechtert enorm.

Effectiviteit van een powernap

Een powernap is ook goed voor de gezondheid, het verlaagt namelijk de bloeddruk. Het lichaam komt door te gaan liggen direct in de herstelstand. Zelfs zonder te slapen kom je tot rust. Een effectieve en goede powernap duurt tien tot twintig minuten. Zet hiervoor wel een wekker. Mensen met slaaptekort komen veel sneller in een diepe slaap. Hierdoor slapen ze zonder wekker langer dan twintig minuten. Maar dan heeft een powernap een tegenovergesteld effect. Je wordt vermoeider wakker en het kost energie om weer gefocust te worden. Bij 75% van de mensen werkt een powernap goed. Probeer uit wat voor jou werkt. Dit kun je in het weekend thuis proberen

Vorig bericht
De pil zorgt voor minder blessures bij hardloopsters
Volgend bericht
Doe mee met de Nationale week zonder vlees

Ook interessant