De eiwit honger

Bewegen, Voeding

De shakes zijn sinds een aantal jaren onverminderd populair. Binnen de categorie sportvoedingsmiddelen zijn eiwitpoeders een uitschieter. Online is de keuze van proteïnesupplementen nagenoeg eindeloos. Ook drogisterijen en sportscholen bieden eiwitpoeders en eiwitdranken aan.

Gebruik

Uit cijfers van de Nederlandse Dopingautoriteit blijkt dat ongeveer 60 procent van de 2 miljoen tot 2,5 miljoen bezoekers van sportscholen en fitnesscentra in Nederland een of meer voedingssupplementen gebruikt. Onder sporters op competitieniveau ligt dit percentage zelfs rond de 80 procent. Welk deel van de gebruikte supplementen precies uit eiwitshakes bestaat, is bij de organisatie niet bekend.

Sport

De reden voor extra eiwit-inname bij fanatiek sporten is te begrijpen. Wie veel sport heeft meer eiwitten nodig dan mensen die niet sporten. De proteïnen helpen bij spierherstel en -opbouw. Gezonde mensen met een actieve leefstijl hebben volgens het Voedingscentrum per kilo lichaamsgewicht gemiddeld 0,8 gram eiwit per dag nodig. Bij intensief sporten kan dit oplopen tot ongeveer 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Eiwitten

Toch moet de sportdrank niet overdreven te worden. Onder meer het Voedingscentrum, (sport)diëtisten en de Nederlandse Dopingautoriteit zijn kritisch. De producten zouden ook prima te vervangen zijn door voedingsproducten die niet specifiek op sport gericht zijn. Eiwitsupplementen zoals Orangefit vegan eiwitshake kunnen helpen te voorzien in die behoefte, maar noodzakelijk zijn ze niet. De eiwitten worden ook voldoende uit dagelijkse voeding gehaald, benadrukt het Voedingscentrum. Je krijgt met een gewoon gezond dieet voldoende eiwitten binnen. Ook als je veel sport.

Zuivel

Eiwitten zitten in zuivelproducten, vlees, vis, eieren en tofu. Nederlandse mannen tussen de 19 en 30 jaar krijgen gemiddeld 95 gram eiwit per dag binnen, vrouwen in diezelfde leeftijdsgroep ongeveer 68 gram, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Bij het toenemende gebruik speelt vooral de perceptie dat ‘meer’ ook ‘beter’ is. Mensen nemen voor, tijdens én na het sporten eiwitshakes, terwijl dat niet noodzakelijk is. Het beste moment is vlak na het sporten. Het Voedingscentrum adviseert om binnen dertig minuten na een training een maaltijd met koolhydraten en eiwitrijke producten te eten.

Vorig bericht
Is eten van brood noodzakelijk tijdens je zwangerschap om voldoende jodium binnen te krijgen?
Volgend bericht
Kunstmatige intelligentie moet kans op IC-heropname verkleinen

Ook interessant