Coronavirus kan ook de cellen in de darmwand infecteren

Het coronavirus kan de cellen in de darmwand infecteren. Het was al bekend dat het coronavirus vooral de longen infecteert. Nu hebben Nederlandse onderzoekers vastgesteld dat het coronavirus ook de darmwand kan infecteren en zich hier kan vermenigvuldigen. De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, het Hubrecht Instituut en Erasmus MC schrijven dit in het wetenschappelijk blad Science.

Naast de luchtwegproblemen ervaart een derde van de patiënten met Covid-19 klachten van de spijsvertering. Voornamelijk diarree, misselijkheid en overgeven zijn veelgehoorde klachten. Het virus kan nog dagen lang aangetoond worden in de ontlasting, zelfs als de luchtwegsymptomen zijn verdwenen. Veel onderzoekers vragen zich hierdoor af of het virus zich ook via de ontlasting kan verspreiden. 

Onderzoek in mini-darmen

Het Hubrecht Instituut is het negen jaar geleden al gelukt om een zogenoemde ‘mini-darm’ te kweken. Voor het onderzoek met Covid-19 hebben ze deze mini-darmen geïnfecteerd. Hieruit kwam naar voren dat het virus zich kan vermenigvuldigen in deze mini-darmen. Het is nog niet bekend hoe het virus in de darmen terecht komt. Dit zou kunnen gebeuren via voeding, via de handen na een toiletbezoek of door het inslikken van snot.

Spijsverteringsklachten door coronavirus

Uit onderzoek blijkt dat Covid-19 patiënten met spijsverteringsklachten later in het ziekenhuis belanden, dan patiënten met alleen luchtwegklachten. De patiënten met spijsverteringsklachten door Covid-19 verblijven langer in het ziekenhuis. De directeur van de Maag Lever Darm Stichting, vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren dat spijsverteringsklachten ook kunnen duiden op besmetting met het virus. Het advies luidt dan ook om bij spijsverteringsproblemen tijdig contact op te nemen met de (huis)arts.

Vorig bericht
Revalidatie na corona
Volgend bericht
Coronamaatregelen zorgen voor forse daling andere infectieziekten

Ook interessant