Coronamaatregelen zorgen voor forse daling andere infectieziekten

De afgelopen maanden is het aantal andere infectieziekten dan het coronavirus flink gedaald. Volgens het AD blijkt dit uit de cijfers van het kennisinstituut Nivel. Deze cijfers zijn gebaseerd op registraties van huisartsen.

Het aantal vastgestelde gevallen van buikgriep en oorontstekingen zijn fors gedaald. Voor buikgriep is het aantal zelfs gehalveerd. Voor kinderen onder de vier jaar is het aantal besmettingen zelfs met 70 tot 80% gedaald ten opzichte van andere jaren. 

Per 100.000 peuters komen er normaal ongeveer 500 per week bij de huisarts. Afgelopen weken lag dit aantal rond de 100 volgens het Nivel. Oorontstekingen worden vaak opgelopen op kinderdagverblijven.

Ook andere aandoeningen zoals de vlekjesziekten, bof, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard komen veel minder voor. 

Handen wassen en meer afstand

Volgens Christian Hoebe, hoogleraar sociale geneeskunde, zijn deze cijfers rechtstreeks te koppelen aan de coronamaatregelen. De maatregelen handen wassen en afstand bewaren hebben gewoon effect, zegt hij tegen het AD. Deze maatregelen hebben niet alleen effect op het coronavirus. Ook hebben we dit seizoen een relatief kleine griepepidemie gehad.

Mariëtte Hooivel, senior onderzoeker bij Nivel, vermoedt een verband tussen de maatregelen en andere infectieziekten. Het zal volgens Hooivel een combinatie zijn tussen alle maatregelen en minder kleine kinderen bij elkaar. Maar ook mensen die niet voor elk wissewasje naar de dokter gaan.

Vorig bericht
Coronavirus kan ook de cellen in de darmwand infecteren
Volgend bericht
Helpen zuiveldrank met probiotica, kefir en kombucha bij darmklachten?

Ook interessant