Bewegen is goed voor je darmen

Bewegen is goed voor je gezondheid. Het verbetert je conditie, je spierkracht en je humeur. Het verkleint de kans op ernstige chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast is bewegen enorm goed voor je darmen. Door te bewegen gaan je darmen beter werken.

Beweging van de darmen

Het is wat minder bekend, maar in de darmen zitten ook veel spieren. Deze spieren zorgen voor de beweging in de darmen. Door het samenknijpen van de spieren wordt het voedsel door de darmen heen geduwd. Tijdens dit proces nemen de darmen de voedingsstoffen op uit het voedsel; je spijsvertering. Wat daarna overblijft is je ontlasting.

De spieren in de darmen moeten in beweging blijven om de darmen goed te laten werken. Een darmspier kun je niet bewust trainen zoals je arm- of beenspieren. Het in conditie houden van je darmspieren doe je door vooral zelf in beweging te blijven. Als je lichaam in beweging is stimuleer je ook de darmen om te bewegen. Door het schudden en hobbelen van de darmen tijdens bewegen wordt de doorbloeding naar de darmen groter. Dit zorgt voor meer zuurstof en voedingsstoffen naar de darmen. Op deze manier kunnen ze beter hun werk doen.

Te weinig of te veel bewegen heeft effect op je darmen

Waarschijnlijk herkent iedereen dit wel. Als je een dag of paar dagen weinig in beweging bent, door een vakantie of veel zittend werk, heb je meer moeite om naar de wc te gaan. Dit komt omdat de darmen dan een beetje “lui” worden.

Het tegenovergestelde is ook waar. Vooral mensen die sporten zullen dit herkennen. Als je iets gegeten hebt en vrij snel daarna intensief gaat sporten, krijg je buikpijn. Of moet je zelfs tijdens het sporten naar de wc.

Bewegen voor goede darmbacteriën

Wetenschappelijk onderzoek toont steeds vaker aan dat bewegen een positief effect heeft op het zogenoemde darmmicrobioom. Een darmmicrobioom is het totaal aan darmbacteriën. Onze darmen hebben namelijk heel veel bacteriën nodig om goed hun werk te kunnen doen.

Beweging heeft vooral een positief effect op de ‘goede’ darmbacteriën. Deze bacteriën verhogen je weerstand, beschermd tegen ontstekingen en verbeteren de kwaliteit van je darmwand.

Welke beweging is goed voor je darmen?

In principe is alle soorten beweging goed voor je darmen. Alleen kan lang en intensief sporten er ook voor zorgen dat je darmen overprikkeld raken. Dit zie je soms in de tour de France, als een renner ineens een pitstop moet maken. Er zijn twee beweegvormen die het beste zijn voor je darmen en dat zijn wandelen en yoga. Wandelen is een rustige beweegvorm die de spijsvertering verbetert, de spanning vermindert en de doorbloeding stimuleert. Yoga is helemaal een feestje voor je darmen. Door de rotaties stimuleer je heel specifiek de doorbloeding in het buikgebied. En de rustige diepe buikademhaling zorgt voor ontspanning.

Vorig bericht
Gezond slapen, wat is dat?
Volgend bericht
Word je verkouden van airco’s?

Ook interessant