Autostuur viezer dan WC-bril openbaar toilet

Er zitten meer bacteriën op een autostuur dan op de wc-bril van een openbaar toilet. Dit blijkt uit onderzoek naar de hoeveelheid bacteriën op objecten die we dagelijks gebruiken.

Op dingen die we dagelijks gebruiken, nestelen zich vrij gemakkelijk grote hoeveelheden bacteriën. Bijvoorbeeld op smartphones, plastic waterflesjes, wc-brillen en sturen van auto’s. Gelukkig zal je niet snel ziek worden van de bacteriën op deze objecten. Toch is er een duidelijk verschil in de hoeveelheid bacteriën die aangetroffen wordt op verschillende objecten.

KVE-waarde

Het aantal bacteriën wordt gemeten middels de KVE-waarde. Dit staat voor het aantal kolonievormende eenheden per vierkante centimeter, wat duidt op het gemiddelde aantal bacteriekoloniën op één vierkante centimeter.

Een autostuur wordt slechts door 32% van de mensen jaarlijks schoongemaakt. 12% doet dit nooit. Het stuur heeft hierdoor een KVE-waarde van gemiddeld 629 bacteriekoloniën per vierkante centimeter. Dit is vier keer meer dan de wc-brillen van een openbare toiletten, waar zich per vierkante centimeter gemiddeld 172 koloniën bevinden.

Autoverhuur

Dat het onderzoek gehouden werd door een autoverhuurbedrijf is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Op het stuur van je eigen auto zitten voornamelijk nog bacteriën van jezelf, terwijl je in huurauto’s te maken hebt met een verzameling bacteriën van meerdere mensen.

Bacteriën op andere dingen

Een autostuur bevat ruim zes keer meer bacteriekoloniën dan een smartphone die een KVE-waarde van 100 heeft. De versnellingspook en de deurgrepen van auto’s bevatten waarden van respectievelijk 115 en 256.

Openbare toiletten hebben een waarde van 172 koloniën per vierkante centimeter. Een autostuur is hierdoor vier keer viezer dan de wc-bril van een openbaar toilet. Liftknoppen tellen gemiddeld 313 bacteriekoloniën.

Voor autorijders is slechts één ding nóg viezer dan het autostuur. De KVE van het tankpistool bij de benzinepomp kan namelijk oplopen tot 2 miljoen. De plastic handschoentjes die meestal gratis voor het pakken liggen houden je handen dus niet alleen schoon van benzine en diesel, maar vooral van bacteriebesmetting.

Vorig bericht
Apothekers verkopen medicijnen aan het buitenland ondanks tekort
Volgend bericht
Minister wil gebruik van zware en verslavende pijnstillers afremmen

Ook interessant