Artsenfederatie wil per direct ook gebruik maken van niet-geregistreerde artsen en coassistenten

De Nederlandse Artsenfederatie (KNMG) wil dat er per direct soepeler wordt omgegaan met de BIG wet en de inzet van medische professionals. Zo zouden ook coassistenten en gepensioneerde artsen die niet meer BIG-geregistreerd zijn moeten kunnen worden ingezet tijdens de coronacrisis.

De KNMG laat dit weten in een dringend advies aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De KNMG wil zo het tekort aan zorgpersoneel voorkomen. Volgens artsen zijn patiënten al blij als ze überhaupt geholpen worden. Coassistenten hebben de benodigde recente kennis en gepensioneerde artsen hebben uitgebreide ervaring.

De BIG wet heeft als doel te zorgen voor een hoge kwaliteit van de gezondheidszorg en er voor te zorgen dat dit zo blijft. De wet beschermd patiënten onder andere tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners.

Volgens de KNMG moet niet-geregistreerd zorgpersoneel alleen ingezet worden, daar waar het echt noodzakelijk is. De voorkeur gaat eerst uit naar personeel dat de meest recente praktijkervaring heeft. Bij voorkeur worden zij als eerste ingezet voor de minder complexe zorgtaken.

Een van de gestelde eisen is dat de zorgverlener de afgelopen 10 jaar zijn beroep nog heeft uitgeoefend. Vanzelfsprekend moet deze ook nog over minimaal vereiste vaardigheden beschikken. Zo niet, dan zouden deze met een korte training of instructie op het juiste niveau gebracht kunnen worden. De KNMG wil daarnaast dat er altijd een BIG-geregistreerde arts of specialist aanwezig is die in kan grijpen als dat noodzakelijk is.

Van zorgpersoneel dat niet meer in het BIG-register staat vanwege een uitspraak van de tuchtrechter wordt geen gebruik gemaakt, stelt de KNMG.

Het lijkt erop dat alle betrokken partijen, waaronder ook de inspectie, bereid zijn akkoord te gaan met de nieuwe regels die middels het advies van de KNMG zijn opgesteld.

Vorig bericht
Doe mee met de Nationale week zonder vlees
Volgend bericht
5 tips om deze tijd van Corona zo leuk en gezond mogelijk te houden

Ook interessant