Artsen stellen hardere eisen voor vuurwerkbeperking

Volgens de Nederlandse oogartsen gaat het kabinet nog niet ver genoeg in de plannen voor het verbieden van vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling waren er weer te veel incidenten met ernstig letsel volgens de oogartsen. Met het ‘Vuurwerkmanifest’ willen ze het gebruik van consumentenvuurwerk verboden maken.

De minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus heeft vorige week gezegd dat het kabinet plannen heeft het gebruik van consumentenvuurwerk te gaan beperken. Eind februari wil hij hiervoor met een aantal concrete voorstellen komen. Hij zal daarbij het advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om gevaarlijk vuurwerk te verbieden als leidraad gebruiken.

De oogartsen van het manifest vinden het goed dat de minister eindelijk serieus naar de onhoudbare situatie gaat kijken maar benadrukken dat een gedeeltelijk vuurwerkverbod zoals de onderzoeksraad in 2017 voorstelde slechts een eerste stap mag zijn. Zij eisen namelijk een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Vuurwerk zou alleen nog maar middels vuurwerkshows door professionals toegestaan mogen worden omdat de kans op slachtoffers dan minimaal is.

Tot een harde toezegging hiervoor vanuit het kabinet is het nog niet gekomen. Zolang er niet écht iets verandert zullen er net als afgelopen jaar een hoop vuurwerkslachters vallen, zo stellen de artsen.

Vorig bericht
MRI-onderzoek vergroot de kans dat borstkanker sneller wordt ontdekt
Volgend bericht
Kans op overleven met kanker gegroeid

Ook interessant