Apothekers verkopen medicijnen aan het buitenland ondanks tekort

Volgens dagblad Trouw verkopen apothekers in Nederland medicijnen die bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dit schrijft de krant op basis van een uitgebreid onderzoek. Zorgverzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar deze ‘verborgen handel’.

De apothekersvereniging KNMP berichtte kort geleden dat het tekort aan medicijnen het afgelopen jaar opnieuw is gestegen. Men verklaarde dat de tekorten het gevolg zijn van de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van dat zorgverzekeraars handhaven.  Hierdoor zouden de prijzen zijn gedaald. Buitenlandse fabrikanten zouden hierdoor betere prijzen krijgen.

Dit blijkt echter niet het enige probleem te zijn. Uit een onderzoek onder apotheken, producenten, groothandelaren, en zorgverzekeraars blijkt dat de export naar het buitenland ook een belangrijke oorzaak is van het tekort aan medicijnen. Een aantal apothekers zou geregeld een grote hoeveelheid aan medicijnen inkopen bij de groothandel om het vervolgens te exporteren naar het buitenland. Ongeveer 40 tot 100 apothekers zouden zich hier schuldig aan maken.

Apothekersvereniging KNMP is op de hoogte van de geruchten, maar kan dit nog niet bevestigen. Volgens de apothekersvereniging gaat het hier niet om de apotheker om de hoek waar de meeste Nederlanders hun medicijnen halen. Alleen apothekers met een speciale vergunning mogen medicijnen exporteren.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn er geen aanwijzingen dat dit op grote schaal plaatsvindt. Ook is niet duidelijk in welke mate de export van medicijnen door apothekers bijdraagt aan het tekort van medicijnen. De KNMP verwacht niet dat de tekorten waar Nederland op dit moment mee te maken heeft het gevolg zijn van deze vorm van export. De export van de anticonceptiepil ging echter wel gewoon door terwijl de pil hier niet meer beschikbaar was in de apotheken. In oktober werd deze nog geëxporteerd, terwijl er vanaf september al een tekort was.

Zorgverzekeraar VGZ pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de tekorten van medicijnen in Nederland. Hierbij zouden ook de handelsstromen van apothekers naar het buitenland onderzocht moeten worden.

Vorig bericht
Doktersverklaring in België verplicht bij bezoek aan zonnebank
Volgend bericht
Autostuur viezer dan WC-bril openbaar toilet

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.