Kan iedereen koolhydraatarm eten?

Onderzoek, Voeding

Als je op zoek bent naar manieren om af te vallen, is de kans groot dat je al eens op het koolhydraatarme dieet gestuit bent. Of in elk geval dat je gehoord hebt over koolhydraatarme recepten en gerechten. Maar de belangrijkste vraag is misschien wel of koolhydraatarme voeding voor iedereen geschikt is. Kan iedereen zomaar koolhydraatarm gaan eten?

Wat houdt koolhydraatarm eten in?

Als je koolhydraatarm gaat eten, houdt dat in dat je gaat minderen met koolhydraten. In plaats van de vele koolhydraten die je nu door je voeding binnen krijgt, zoek je naar alternatieven waardoor je er minder binnen krijgt. Dat zijn vaak producten op basis van eiwitten en vetten (onverzadigd). Daardoor krijg je wel veel energie binnen, maar wordt overtollige energie niet opgeslagen als vet. Dat is wel het geval bij koolhydraatrijke voeding. Koolhydraatarm eten is dus niets meer dan op zoek gaan naar producten met minder koolhydraten en die gebruiken in diverse gerechten.

Wat zijn hier de voordelen van?

Er kleven veel voordelen aan het eten van deze gerechten. De voornaamste reden dat mensen hiervoor kiezen is dat het helpt bij het afvallen. Mensen die deze gerechten bereiden en eten vallen doorgaans een tot twee kilo per week aan vet af. Het is dus een ideale, makkelijke en eenvoudige manier om af te vallen. Maar er duikt ook steeds meer bewijs op voor andere gezonde effecten van koolhydraatarme voeding. Wat dacht je bijvoorbeeld van het verlagen van zowel de bloeddruk als het cholesterol? Ook ervaren mensen die een koolhydraatarm voedingspatroon volgen meer geluk in het leven. Dat komt zeer waarschijnlijk doordat ze meer zelfvertrouwen hebben.

Wie mag er koolhydraatarm eten?

Iedereen kan koolhydraatarm eten. Weet je waarom? Koolhydraatarm is namelijk heel natuurlijke voeding. Niet voor niets schieten er allerlei diëten als paddenstoelen uit de grond, lichtjes gebaseerd op het idee van koolhydraatarme voeding! Denk aan Paleo en het Dash dieet. Allebei voorbeelden van diëten die in feite niets meer zijn dan koolhydraatarm! Kinderen, volwassenen, oudere mensen… Het maakt niet uit wie of wat je bent. Koolhydraatarm eten is voor iedereen goed. Het is gezond, het is lekker, het is eenvoudig en het is eigenlijk gewoon weer terug naar de basis!

Waar kun je deze gerechten vinden?

Wil je handleidingen om deze gerechten te bereiden? Op het internet zijn vele recepten te vinden, maar ook kookboeken zijn er in overvloed. Een goed kookboek is wellicht aan te raden voor hen die willen beginnen en nog niet precies weten wat een koolhydraatarm dieet behelst. Je leert zo de kneepjes van het koolhydraatarm koken kennen en kunt kritischer kijken naar gerechten die je buiten de professionele kookboeken om kunt vinden. Daarmee voorkom je dat je de verkeerde gerechten bereidt en niet af zal vallen, maar eerder aan zal komen.

Slotsom

Een koolhydraatarm dieet is voor iedereen – jong en oud, man of vrouw, ziek of gezond – aan te bevelen. Maar mocht je twijfels hebben, ga dan altijd langs bij de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een diëtist en zodoende helpen bij het vinden van een alternatieve oplossing.

Tags: koolhydraat arm dieet

Vorig bericht
Ketose: is het gezond of niet?
Volgend bericht
Het Dash Dieet onder de loep

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.