Hoe je eetbuien voorkomt om snel en veilig af te vallen

Last van (vr)eetbuien? Er is een manier om ervan af te komen; het zit niet slechts tussen je oren. In dit artikel lees je waarom en hoe je ze kunt voorkomen.
Vreetbuien kunnen frustrerend zijn en voorkomen dat je afvalt. Je zou denken dat een eetbui tussen je oren zit, maar bij de meesten is een eetbui een gevolg van het missen van bepaalde voedingsstoffen. Gelukkig kun je hier eenvoudig iets aan doen.

Het honger- en verzadigingssignaal van je lichaam

Door voldoende eiwitten te eten, voorkom je hongergevoel later op de dag. Omdat het afbreken van eiwitten een erg langzaam proces is, duurt het een tijd voordat ze je maag daadwerkelijk verlaten. Hierdoor maakt je lichaam minder van het ghreline hormoon aan tot wel twee dagen na het eten van eiwitten.
Ghreline is het enige hormoon dat een hongergevoel kan opwekken. Het wordt afgescheiden aan de binnenkant van de maag en signaleert dan (via neuropeptide Y) naar de hersenen dat je moet gaan eten.
Als de hoeveelheid ghreline stijgt, krijg je honger. Maar er gebeurt nog meer. Het hormoon vertraagt ook de stofwisseling, waardoor je minder energie zult verbranden. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het afvallen geen honger leidt.

Voorkom hoge ghreline waardes om snel en veilig af te vallen

Een onbalans in de hoeveelheid ghreline is de basis van vrijwel elke eetbui. Door in de ochtend bijvoorbeeld brood te eten, is je maaginhoud kort daarna weer leeg en stijgt je ghreline waarde voor de lunch.
Eet je tijdens de lunch weer brood (of enkelvoudige koolhydraten), dan daalt de ghreline waarde weer van korte duur. Je voelt dan een hongergevoel opkomen rond 4 uur in de middag. Vaak gepaard met enige vermoeidheid omdat ghreline de stofwisseling vertraagd en hiermee de middagdip aanwakkert.
Dat is vaak het moment waarop we zoeken naar een koekje of de snoeplade opentrekken op kantoor. Om snel gewicht te verliezen is het belangrijk dat je enkelvoudige koolhydraten verruilt voor gezonde eiwitten en vetten om eetbuien later op de dag te voorkomen.

Hoe voorkom ik eetbuien?

Hongergevoel voorkomen begint bij een goed ontbijt. Door gezonde vetten en eiwitten te eten, maak je minder ghreline aan een voorkom je hongergevoel in de middag en avond.
Vroege vogel: eet een groente omelet.
Geen trek in de ochtend?: neem een smoothie met amandelmelk, 15 amandelen, banaan en een klein beetje spinazie.
Weinig tijd: eet een handje vol amandelen met een stuk fruit of bakje Griekse yoghurt.

Eet dus voldoende eiwitten bij het ontbijt en voorkom vreetbuien in de loop van de dag. Op deze manier zal er minder ghreline worden aangemaakt, waardoor je sneller gewicht verliest.

Tags: eetbuien, eetbuien voorkomen, voorkomen eetbuien, ik eet veel, minder eten, minder vreten
Vorig bericht
Waarom jij minder suiker MOET eten!
Volgend bericht
Hoe kan ik buikvet verliezen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.