Waarom jij minder suiker MOET eten!

Toegegeven, een stuk taart of cake is soms best welkom in ons toch al zo hectische en drukke leven. Als je bij dat dagelijkse leven ook nog moet letten op wat je eet dan schiet je spontaan in een depressie. Toch is het verstandig om eens stil te staan bij wat jij dagelijks binnen krijgt.

Uit onderzoek is gebleken dat wij afstevenen richting een obesitas-epidemie. In een wereld waarin hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 2 is, wordt er relatief weinig gedaan om deze epidemie af te wenden.

De voedselindustrie

Helaas is de voedselindustrie een hardnekkige tegenstander in deze, zij denken liever aan hun omzet dan aan de volksgezondheid. Wat is er precies aan de hand? De meeste voedselfabrikanten stoppen moedwillig hun producten vol met toegevoegde en geraffineerde suikers. Door deze overmacht aan kortwerkende/snelle en geraffineerde suikers in deze producten wordt er geen of slechts tijdelijk een verzadigingsgevoel gecreerd. Wat er dan gebeurd? Je raadt het al, na een uur heb je wederom honger en ga je verder met eten. Dat betekent meer omzet voor de fabrikant!

Wat voor effect hebben deze snelle/geraffineerde suikers?

Ze werken kortdurend waardoor je er niet veel energie van krijgt. Je bereikt het eerste uur na het eten een zogenaamde suikerpiek, hierna duikt je suikerspiegel en krijg je weer een dip. Je voelt je slap, lusteloos en je hebt wederom enorme trek. De gezondheidsrisico’s worden zwaar onderschat, ooit afgevraagd waarom je zo vaak moe of slecht-humeurig bent? Grote kans dat e.e.a. te maken heeft met je voedingspatroon. Geraffineerde suikers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor o.a. obesitas, diabetes, insuline resistentie, hart- en vaatziektes en kanker.

Tegenwoordig is alles slecht, wat moet ik dan?

Je hebt helemaal gelijk, regelmatig wordt er een wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat het product dat je regelmatig eet, toch niet zo goed is als men dacht. Een voorbeeld hiervan is melk en melkproducten.

Minderen met suiker is het advies! Je hoeft niet per se op dieet, dat is aan jezelf. Maar probeer eens te ontdekken of jijzelf ook afhankelijk bent geworden van bovenstaande geraffineerde suikers. Neem ’s ochtends eens een bord met havermout en yoghurt, eiwitrijke maaltijden in combinatie met gezonde natuurlijke suikers zorgen ervoor dat deze suikers langzaam worden vrijgegeven aan het lichaam. Hierdoor houd je langer een verzadigingsgevoel én heb je langer energie!

Andere alternatieven zijn producten waar natuurlijke zoetstoffen zijn toegevoegd. Zogenaamde polyolen zijn natuurlijk en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Aspartaam is een andere soort zoetstof en is niet natuurlijk. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat aspartaam ook niet schadelijk is kan je beter gaan voor de natuurlijke variant.

Waar begin ik?

Simpel, je gaat vanaf nu tussendoortjes bannen waarin veel geraffineerde suikers zitten. Ook ‘bewuste keuze’ tussendoortjes probeer je te vervangen door daadwerkelijk gezonde tussendoortjes als fruit of yoghurt. Probeer wel zes keer per dag iets te nemen om je suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Tags: suiker, toegevoegde suikers, geraffineerde suikers, minderen met suikers, suikerdieet, zoetstoffen, voedselindustrie

Vorig bericht
Vijf redenen om te stoppen met facebook
Volgend bericht
Hoe je eetbuien voorkomt om snel en veilig af te vallen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.