Vijf redenen om te stoppen met facebook

Leefstijl, Sociaal

Ben jij ook zo verslaafd aan Facebook en zit jij ook vrijwel uurlijks te kijken naar updates uit jouw tijdlijn? Heb je er wel eens bij stil gestaan bij de hoeveelheid uren die je daarin stopt, en wat krijg je er nou eigenlijk voor terug? In dit artikel belichten wij vijf redenen om te stoppen met het gebruik van Facebook.

1. Privacy

Per 1 Januari 2015 behoudt Facebook zich het recht om alle afbeeldingen van haar gebruikers te gebruiken voor eigen advertenties, maar ook om deze te verkopen aan derde partijen. Ofschoon jij hebt aangegeven dat de afbeeldingen alleen voor jou zichtbaar moeten zijn, de afbeeldingen zijn desondanks nog steeds beschikbaar voor het bedrijf Facebook. Wat dit betekent voor jouw privacy? Een hele boel, het zou zomaar kunnen zijn dat jouw profielfoto straks te zien is op een levensgrote billboard. Hoewel de kans dat jouw afbeelding wordt uitgekozen uit de overige miljarden afbeeldingen welke op Facebook staan zeer gering is, het blijft een risico.

2. Zonde van je tijd!

Laten we eerlijk zijn, 9 van de 10 keer dat je op Facebook zit, scroll je langzaam door de meest recente updates en berichten van mensen die je nauwelijks tot niet kent. De berichten verrijken jouw leven niet en de informatie die je verkrijgt is nou niet bepaald essentieel of onmisbaar. Kunnen we dan niet voorzichtig concluderen dat het gebruik van Facebook feitelijk zonde van je tijd is? Natuurlijk is het gebruik van het sociale medium een leuke tijdverdrijf op het moment dat je op de trein aan het wachten bent, maar buiten deze spaarzame momenten is het nutteloos.

3. Gevaar voor je carriere

Heb je er bij stilgestaan dat alles wat je op Facebook deelt, volgt of leuk vindt, voor eeuwig staat opgeslagen op de hardeschijven van zowel Facebook als Google. Jazeker, de zoekmachine heeft al jouw gegevens reeds opgeslagen. Typ voor de gein je eigen naam maar eens in op Google.nl en je zult zien dat jouw profielpagina van Facebook bovenaan staat. Weet je voor wie dit extra interessant is? Jouw (toekomstige) werkgever is zeer geinteresseerd in jouw sociale leven en krijgt via Facebook een mooie inside-look. Als er dus afbeeldingen op staan waar je onaantrekkelijke poses aanneemt met een fles drank in je hand, dan word je integriteit vanzelf wel in twijfel getrokken. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je daardoor de baan van je dromen aan je neus ziet voorbij gaan.

4. Facebook slecht voor het geheugen

We hebben er al eens eerder een artikel aan gewijd, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het veelvuldig gebruik van de smartphone en facebook slecht is voor het geheugen. Tegenwoordig nemen we veel te weinig tijd om even tot rust te komen. Als er even niets is te doen zijn we al snel geneigd om een facebook-update te plaatsen of een tweet toe te voegen. Het gevolg? De hersenen krijgen niet genoeg tijd om de indrukken van de dag te verwerken, hierdoor raakt het werkgeheugen (korte-termijn) vol en wordt er te weinig impulsen doorgestuurd naar het lange-termijn geheugen.

5. Facebook verslaving

Wist je dat er tegenwoordig zelfs een afkickprogramma voor de Facebook-verslaving bestaat? Jongeren, angstige en sociaal-onzekere mensen lopen de grootste kans op het ontwikkelen van een facebook verslaving. Er is sprake van een facebook verslaving als het een dagelijkse onderdeel van jouw leven is geworden waar je geen afstand meer van kunt doen. Nog een prima reden dus, om afstand te doen van dit sociale medium.

Tags: stoppen facebook, privacy, verslaving, facebook stoppen

Vorig bericht
Elektronische sigaret gezonder?
Volgend bericht
Waarom jij minder suiker MOET eten!

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.