Huidkanker snelst stijgende soort

Meer dan 1 op de vijf mensen in Nederland ontwikkeld een keer in zijn of haar leven huidkanker. Dit aantal stijgt jaarlijks met maar liefst 7 procent aldus onderzoek in 2013. Ondanks veel informatievoorziening over bescherming van de huid stagneert de hoeveelheid patiënten (nog) niet.

Er zijn drie soorten huidkanker; masaalcelkanker, plaveiselkanker en het melanoom. Deze laatste soort is het gevaarlijkst en geeft het grootste risico op vroegtijdig overlijden.
De oorzaak van huidkanker is in vrijwel alle gevallen een te lange en grote blootstelling aan de zon. Wie als kind of als volwassene verbrand, kan later in zijn leven huidkanker ontwikkelen. Hierbij geldt als regel, hoe erger en hoe vaker verbrand, hoe groter de kans op de ontwikkeling van de ziekte.

Voorkomen

Het is dus met name belangrijk om te voorkomen dat je verbrand. Dit doe je door langdurige blootstelling aan zonlicht te voorkomen, vooral tussen 12 uur en 3 uur. Daarnaast doe je er verstandig aan om kleding te dragen als je langdurig in de zon staat. Smeer je dagelijks en regelmatig in met zonnebrand, welke een goede UV-filter heeft.

Tags: huidkanker, oorzaak huidkanker, prevalentie huidkanker, statistieken huidkanker

Vorig bericht
Hooikoorts seizoen geopend
Volgend bericht
Welk dieet is effectief

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.