Hoe een gezonde maag je gelukkig maakt

Als je denkt dat je maag alleen goed is voor het verteren dan voedsel, dan heb je het mis. De donkere slijmerige zak waar eten in verteerd wordt, is slechts één cel dik en helemaal uitgevouwen even groot als een tennisveld.

De hoofdtaken van je maag zijn;

  • Breekt voedsel af voordat het de dunne darm ingaat.
  • Laat goede moleculen door (zoals aminozuren, vet, suiker, vitaminen en mineralen).
  • Elimineert schadelijke stoffen voordat ze in je dikke darm belanden.
  • Maakt bacteriën aan die nodig zijn voor de synthese van stoffen.
  • Bepaalt voor 60% je weerstand tegen bacteriële infecties en ziekten.

Alle neurotransmitters in je brein worden ook gebruikt in je maag. Daarom wordt de maag in de medische wereld soms ‘het tweede brein’ genoemd. Wat er in je maag gebeurt, heeft een sterke invloed op de rest van je lichaam en brein.

Het effect op je stemming (en de kwaliteit van je nachtrust)

Serotonine, je hebt er vast wel een van gehoord. Deze neurotransmitter bepaalt grotendeels je stemming. Genoeg serotonine en je bent blij, vrolijk, opgewekt en energiek. De zenuwencellen van je maag produceren 95% van alle serotonine in je lichaam!
Eet je voedsel die belastend is voor je maag, dan kan je maag minder van het gelukhormoon serotonine aanmaken. Zo nu en dan een klein beetje suiker is niet de boosdoener. Maar eet jij regelmatig brood, pizza, frituursnacks, pasta, snoep, koekjes of andere vormen van suiker, dan loop je risico op een lagere serotonineniveau.
Je maag maakt het meest serotonine aan als je veel groente, eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten eet. Dit komt in de buurt van het koolhydraatarme levenswijze.
Melatonine is een ontspanner die tijdens je slaap actief is. Je lichaam maakt het hormoon melatonine zelf aan uit serotonine. Een tekort aan serotonine veroorzaakt lage melatonine waardes waardoor je mogelijk moeilijker in slaap valt en minder diep slaapt.

Gezonder leven

Je hoeft niet alle complexe biochemische processen van je lichaam te begrijpen om van een optimale gezondheid te genieten. Je kunt goed eten om gezonder, energieker en gelukkiger te worden.

Tags: maag, maagklachten, informatie maag, serotonine

Vorig bericht
Meer bewegen zonder te sporten
Volgend bericht
Help ik slaap slecht! – Tips voor een betere nachtrust

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.