Bloedgroep, hoe zit dat nou eigenlijk?

Onderzoek

Je weet vást niet precies wat voor type bloedgroep jouw lichaam heeft, toch zal altijd worden uitgezocht welk type bloedgroep jij hebt voordat je bloed mag/kan ontvangen. Hieronder lees je precies waarom dat zo is, en hoe dat werkt.

Er zijn verschillende bloedgroepen bij mensen, acht om precies te zijn. Het verschil in bloedgroep komt omdat elk menselijk lichaam een immuunsysteem heeft. Het lichaam heeft tevens eigen allergenen, proteinen die belangrijk zijn voor de afweer. Op het moment dat het immuunsysteem onbekende (lichaamsvreemde) allergenen tegenkomt in het bloed, zal het antistoffen aanmaken. Deze antistoffen zullen de onbekende allergenen en cellen vernietigen.

De rode bloedcellen dragen ook antigenen, de zogenaamde agglutinogenen. Er zijn er twee; type A en type B. Jouw rode bloedcellen kunnen A-agglutinogenen, B-agglutinogenen, allebei of géén agglutinogenen dragen. Heb jij A-agglutinogenen op jouw rode bloedcellen? Dan heb jij bloedgroep A, dat betekent dat jij tegen deze type agglutinogenen, geen antistoffen zult aanmaken (en dus veilig kunt ontvangen), aan de andere kant zal jij dus wel tegen type B agglutinogenen, antistoffen aanmaken. Heb jij bloedgroep AB dan zit je helemaal goed, je hebt zowel type A als type B agglutinogeven in je bloed en zult dus nooit antistoffen aanmaken omdat jouw lichaam deze toch al gewend is. Type O zit in een lastiger pakket, deze heeft géén van beide agglutinogenen en kan dus alleen van type O bloed ontvangen.

Maar wacht dat is nog niet alles! Er is nog een set aan allergenen die anders werkt dan hierboven beschreven. Dit is de zogenaamde rhesus-factor. De rhesus-factor wordt bepaald door een set aan 45 soorten allergenen die je wél of niet kunt hebben. Heb jij ze wel? Dan ben jij rhesus-positief, heb jij die 45 allergenen niet? Dan ben jij rhesus-negatief.

Mensen met een positieve rhesus-factor kunnen van zowel mensen met een negatieve rhesus-factor als een positieve rhesus-factor bloed ontvangen. Indien je een negatieve rhesus-factor in je bloed hebt, dan doe je er verstandig aan alleen rhesus-negatief krijgen.

Hieronder nog een tabel met de acht verschillende bloedgroepen en van welke zij kunnen ontvangen. De + achter de bloedgroep wil zeggen, rhesus-positief, de – achter de bloedgroep wil zeggen rhesus-negatief. Links staat telkens de ontvanger, in de bovenste rij staat de donor.

Donor ->
A+ A- B+ B- AB+ AB- O+ O-
A+ Ja Ja Nee Nee Nee Nee Ja Ja
A- Nee Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja
B+ Nee Nee Ja Ja Nee Nee Ja Ja
B- Nee Nee Nee Ja Nee Nee Nee Ja
AB+ Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
AB- Nee Ja Nee Ja Nee Ja Nee Ja
O+ Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja
O- Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja

Tabel van links naar rechts lezen, dus A+ kan bloed krijgen van A+, A-, O+, O-

Tags: bloedgroepen, rhesusfactor, rhesus-factor, bloedgroepen, informatie bloedgroep, welk bloedgroep?

Vorig bericht
2014 rampjaar voor hooikoortspatiënten
Volgend bericht
De topinkomens in de ouderenzorg zijn in 2013 flink gestegen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.