NVZ wil ORT wijzigen in flexibiliseringsvergoeding

Politiek

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt voor om de huidige toeslagenregelingen te vervangen door een ‘flexibiliseringsvergoeding’. Dat schrijven zij in hun wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe cao ziekenhuizen.

‘Uitgangspunt is het principe van belonen van flexibiliteit van werknemers op basis van ongemak. Hierbij worden ook vergoedingen met betrekking tot overwerk, meerwerk, verschoven diensten, onregelmatige diensten en bereikbaarheids-, consignatie- en aanwezigheidsdiensten betrokken’, aldus de NVZ in het document met wijzigingsvoorstellen voor de cao ziekenhuizen. Gezien de omvang van de afspraak, stelt de vereniging wel eerst een gezamenlijke studie voor.

Reactie vakbonden

Vakbonden –verenigd in Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91 – kijken argwanend naar het voorstel van de NVZ. ‘Het voorstel komt voor ons uit de lucht vallen. Wij zijn niet overtuigd dat dit een voordeel voor de ziekenhuismedewerkers met zich meebrengt’, zegt Elize Merlijn, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV. Zij benadrukt dat de NVZ het standpunt nog niet heeft toegelicht en dat de vakbonden het onderwerp nog met de werkgevers moeten bespreken. ‘Vooralsnog lijkt het hier vooral om een bezuinigingsvoorstel te gaan. Het lijkt erop dat hier een premie bedoelt word om – nog – meer flexibel te werken waarbij ongemak en verzwarende omstandigheden zoals werken in onregelmatige diensten ondergeschikt worden gesteld aan altijd maar beschikbaar te zijn voor de werkgever. Hier kunnen wij in het belang van medewerkers die gezond en duurzaam inzetbaar moeten zijn niet aan meewerken.’

Tags: ORT, afschaffing, afschaffen ORT

Vorig bericht
Mannen zijn gelukkiger met hun gewicht uiterlijk en het leven
Volgend bericht
Gevolgen herseninfarct onderschat

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.