‘Administratielast in de zorg rijst de pan uit’

Uit onderzoek, gedaan door de NOS en de V&VN (Vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), blijkt dat ongeveer de helft van de verzorgenden en verpleegkundigen circa 2 tot 3 uur per dienst bezig is met administratieve taken.

20 procent geeft zelfs aan langer bezig te zijn met dergelijke taken. Bijna 90% van de 1100 deelnemers aan het onderzoek is het eens met de stelling dat de administratieve last te hoog is. Zij stellen dat door de administratieve taken, er minder tijd en ruimte is voor de directe patiëntenzorg.

Naast zorgvuldige rapportage wordt er vaak verwacht dat er dagelijks veel scorelijsten en checklisten worden bijgehouden. Vaak moeten checklisten en scorelijsten worden bijgehouden in opdracht van de inspectie of de zorgverzekeraars. Op basis van deze verzamelde bewijslast kan dan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. De verwachting is, dat de administratieve last nog verder zal stijgen doordat zorgverzekeraars en de overheid steeds nauwkeuriger willen kijken naar de geleverde zorg.

Tags: administratielast, rapporteren, checklisten zorg, administratieve last zorg, veel administratie zorg

Vorig bericht
‘Medicatie testen op kinderen moet soms kunnen’
Volgend bericht
Praten helpt taalontwikkeling kind

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.