‘Medicatie testen op kinderen moet soms kunnen’

Een groep kinderartsen, academische ziekenhuizen, bezorgde ouders en patiëntenorganisaties hebben afgelopen week een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer.

In de brief wordt gerefereerd naar de handhaving van de strenge regelgeving omtrent het testen van nieuwe medicatie. Pas als medicijnen 10 jaar geregistreerd staan en absoluut veilig bevonden, mogen deze worden voorgeschreven in Nederland.

Door deze strenge regels komt nieuwe medicatie vaak net te laat voor doodzieke kinderen. Het is vaak hun laatste strohalm en kans op genezing. Door de strenge regelgeving mag de medicatie niet worden gegeven omdat er nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Ook al geven ouders en kinderen aan, deze laatste kans te willen benutten. De minister zegt hier het volgende over: ‘Kinderen zijn kwetsbaar en moeten worden beschermd. Met het nieuwe wetsvoorstel is er een balans tussen bescherming van kinderen en de ontwikkeling voor nieuwe medicatie voor ernstig zieke kinderen’.

Overigens is Nederland een uitzondering op dit gebied, in omringende landen wordt al veel eerder medicatie gegeven aan kinderen die anders vrijwel geen kans op genezing hebben. Wat is jouw mening? Laat het ons weten via het reactie formulier.

Tags: testen medicatie, medicijnen, dodzieke kinderen, genezing, strenge regels medicatie

Vorig bericht
Meisje met uitschuifbare staaf in rug
Volgend bericht
‘Administratielast in de zorg rijst de pan uit’

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.