5 tips om deze tijd van Corona zo leuk en gezond mogelijk te houden

Het leven in Nederland staat op zijn kop door het Coronavirus. De kinderen zijn verplicht thuis en volwassenen moeten thuis werken, als er nog werk voor ze is. Je eigen leven staat even stil, geen gezellige feestjes, geen terras met de eerste voorjaarszon en vooral binnen blijven is het advies. Hoe houd je het leuk? En hoe blijf je gezond? 

Hygiëne maatregelen bij het Coronavirus

Iedereen heeft de maatregelen al honderd keer gehoord. Maar blijf je bewust van deze adviezen:

  • Was vaker je handen.
  • Houd afstand tot andere mensen.
  • Blijf binnen bij verkoudheid en keelpijn.
  • Bij Koorts, blijf binnen en ziek het uit.

5 tips bij het Coronavirus

 1. Eet gezond

Blijf genoeg groente en fruit eten en niet teveel snacken. De sportverenigingen zijn dicht, samen komen mag niet meer, dit leidt tot meer avonden op de bank zitten. Maar let op dat je niet gaat snacken. Eén avond is niet erg, maar drie weken elke dag teveel calorieën binnenkrijgen leidt tot extra lichaamsgewicht.

Als je nu extra tijd hebt,  probeer dan lekker, gezond en gevarieerd te koken. Maar veel ouders hebben juist minder tijd, nu de kinderen thuis zijn en beziggehouden moeten worden. Maak het je dan niet te moeilijk. Zet groente in de hoofdrol. Vul een wrap met veel groente en eventueel vlees(vervanger). Simpel, lekker en gezond. Hiermee kun je eindeloos variëren.

2. Blijf in beweging

Probeer in beweging te blijven. De sportverenigingen en –scholen zijn dicht. Maar thuis kun je veel oefeningen zelf doen. Waar je normaal gesproken zou gaan sporten, pak die tijd om thuis in beweging te blijven. Sportscholen bieden programma’s via livestreams aan of programma’s om thuis te doen.

Hieronder drie makkelijke oefeningen die je dagelijks kan doen, om zowel de conditie als de kracht in de benen, buik en armen te trainen.

  • Loop de trap wat vaker op (met eventueel een versnelling)
  • Maak dagelijks 50 squat bewegingen
  • Druk dagelijks 20 keer op (alle variaties mogen, tegen de muur, op de tafel, op de knieën)

3. Ga naar buiten (als je gezondheid het toelaat)

Het advies is binnen blijven als je verkouden bent of koorts hebt. Als je gezond bent ga lekker naar buiten. Maak een lekkere wandeling of fietstocht. Hiermee kom je niet in contact met andere mensen. Wandelen is voor veel dingen goed: voor je conditie, je mentale gezondheid en je krijgt vitamine D binnen. Na een wandeling van 30 minuten voel je jezelf al energieker.

4. Zoek ontspanning

Zoek ontspanning in en om je huis. Vaak zijn we druk met veel dingen buitenshuis. Werk, sport, verenigingen, vrijwilligerswerk en dagjes uit. Nu dat we verplicht zoveel mogelijk binnen moeten blijven kan het lastig zijn om je bezig te houden. Zoek ontspanning in een andere hobby: lees een boek, doe klusjes, begin aan de voorjaarsschoonmaak, doe samen spelletjes, ga lekker tuinieren of zoek een creatieve hobby. En vergeet natuurlijk de extra tijd met je geliefde en/of je gezin niet.

5. Maak er iets leuks en positiefs van

Nu de voorjaarszon begint te schijnen en de dagen langer worden, gaan we er normaal gesproken vaak op uit. Lekker naar een festival, de stad in of koffie pakken op het terras om de hoek. Helaas is dit nu niet mogelijk.

Maar thuis kun je er ook iets leuks van maken. Het bespaarde geld door niet de deur uit te gaan kun je gebruiken om thuis wat leuks te doen. Koop die lekkere fles wijn met lekkere hapjes voor een gezellige avond. Maak voor jezelf je favoriete koffie of thee en neem de tijd om deze op te drinken. Het luxe broodje wat je normaal op het terras zou pakken, kun je ook thuis maken. En verwen jezelf met een wellnessavondje in je eigen badkamer, koop je favoriete boek of een gezelschapsspel voor je gezin.

Het is allemaal al erg genoeg en hopelijk kom je deze tijd door zonder ernstige Corona bij jezelf of bij je dierbaren. Dus maak er het beste van. Geniet van de extra tijd met je dierbaren. Veranderen kunnen we het niet, klagen heeft daarom ook compleet geen zin, leef in het nu.

 

 

Vorig bericht
Artsenfederatie wil per direct ook gebruik maken van niet-geregistreerde artsen en coassistenten
Volgend bericht
Eenvoudige havermout mug-cake ontbijt

Ook interessant