Nachtrust van levensbelang

Het belang van een goede nachtrust wordt onderschat. Kleine hazenslaapjes zijn ons allen wel bekend, maar is dit wel zo goed voor je? Uit recent onderzoek blijkt dat slaap belangrijker is voor ons lichaam dan tot op heden werd gedacht.

Zo zorgt chronisch slaaptekort ervoor dat je sneller dik wordt. Een slaaptekort zorgt voor een disbalans tussen de hormonen greline en leptine. Greline zorgt voor hongergevoel, en leptine zorgt voor een signaal dat het lichaam genoeg heeft gegeven.

Minder slaap vergroot tevens de kans op hart- en vaatziekten, depressie en een slechter seksleven. Daarnaast zorgt minder slaap voor meer rimpels op latere leeftijd. Slaaptekort verhoogt namelijk ook het cortisol in het bloed, wat de werking van het huidverstevigend collageen dwarsboomt.

Te lang slapen is echter het andere uiterste en tevens niet goed voor het lichaam. De geschikte hoeveelheid uur per etmaal verschilt per leeftijdscategorie. Voor volwassenen is dit circa 8 uur per nacht. Te lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt geheugenfuncties.

Tags: nachtrust, slaap, belang van goede nachtrust, slapen, gezondheidsklachten

Vorig bericht
Ziekte van Lyme na tekenbeet
Volgend bericht
Symptomen van een depressie

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.