Overleving na herseninfarct gestegen

Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat steeds meer mensen een herseninfarct overleven. Hoewel dit ogenschijnlijk goed nieuws is, is er ook een keerzijde. Veel patiënten lopen met restverschijnselen rond.

Daarnaast is het aantal mensen met een herseninfarct in diezelfde periode niet gedaald. Stierven er rond het jaar 1980, nog 700 mensen per 100.000 aan een herseninfarct. In 2010 is dit cijfer al gedaald naar 300 mensen per 100.000 in Nederland. Terwijl het aantal mensen dat een herseninfarct kreeg, gelijk is gebleven.

Momenteel moeten 100.000 mensen in Nederland leven met de gevolgen van een herseninfarct. Jaarlijks komen hier 20.000 mensen bij en dit getal is stabiel sinds 1980. De gezondheidszorg is verbeterd en zorgt er dus voor dat steeds meer mensen een herseninfarct overleven. Er moet nu meer aandacht komen naar de preventie (het voorkomen van) een herseninfarct.

Een te hoge bloeddruk is één van de meest belangrijke oorzaken van een herseninfarct, het is extra gevaarlijk omdat een hoge bloeddruk niet altijd direct wordt opgemerkt. Hier valt dus winst in te behalen, alsmede met het aanpassen van het levenspatroon ter voorkoming van een te hoge bloeddruk. O.a. meer beweging, minder vetrijk voedsel en met name minder zoutinname betekent al een hele winst.

Tags: herseninfarct, voorkomen herseninfarct, overleving herseninfarct, overlevingscijfers herseninfarct, herseninfarct komt vaak voor, herseninfarct voorkomen

Vorig bericht
Etiketten op voedsel kunnen beter
Volgend bericht
Longen bevatten geurreceptoren

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.