Veel jongeren gebruiken XTC

Het Trimbos instituut komt met schokkende cijfers over de hoeveelheid jongeren dat regelmatig in aanraking komt met XTC. Uit een kwantitatieve enquete blijkt dat circa 60 procent van de jongeren tussen de 20 en 24 jaar wel eens XTC gebruikt tijdens het stappen.

XTC is een hard-drug, ook wel partydrug, en werkt direct op het lichaam. XTC stimuleert de afgifte van bepaalde stoffen (met name serotonine en dopamine) in de hersenen waardoor er bewustzijnsveranderingen en oppeppende effecten optreden. Gebruikers voelen zich vrolijker, positiever, energieker en hebben een gevoel van saamhorigheid. Een bekende bijwerking van de drug is sterk verwijde pupillen.

XTC wordt met name geslikt op festivals en lijkt algemeen geaccepteerd als een veilige drug onder jongeren. Helaas wordt het gebruik van XTC te vaak gecombineerd met alcohol waardoor uitdroging op de loer ligt. Daarnaast wordt er nog door veel jongeren gereden in een voertuig onder invloed van deze drug. Het trimbos instituut pleit met het onderzoek voor meer voorlichting over de gevaren van de drug onder jongeren.

Tags: partydrug, xtc, hard drugs, hard drug, xtc drugs, effecten xtc, gevolgen xtc, bijwerkingen xtc, gevaren xtc

Vorig bericht
Energydrinks ongezond
Volgend bericht
Gevaarlijke geraffineerde suikers?

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.