Dalend aantal antibiotica-kuren bij huisartsen

Positieve ontwikkeling in de strijd tegen antibiotica-resistentie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Nederlandse huisartsen gemiddeld minder antibiotica voorschreven aan hun patiënten dan in 2010.

In 2010 kreeg 19 procent van de patiënten antibiotica voorgeschreven, in 2012 was dat al verminderd naar 15 procent. Er is dus een dalende trend zichtbaar. Huisartsen zijn bewuster geworden van de risico’s die kleven aan het eenvoudig en snel voorschrijven van antibiotica. Zij kijken kritischer naar de noodzaak ervan en  kijken of er andere manieren zijn om het probleem op te lossen.

Gevreesd wordt dat uiteindelijk bacteriën de kop op zullen steken die niet meer behandelbaar zijn met onze gangbare antibiotica. Momenteel sterven maar liefst 25.000 patiënten per jaar in Europa aan een bacteriële infectie, dat niet gevoelig is voor de bekende antibiotica.

Patienten kunnen zelf ook een steentje bijdragen in de strijd tegen antibiotica-resistentie, zij kunnen bijvoorbeeld hun antibioticakuur te allen tijde volledig afronden en begrijpen dat niet voor iedere infectie een antibiotica-kuur noodzakelijk is.

Tags: antibiotica, antibiotica kuren, antibioticaresistentie, resistentie AB, resistentie antibiotica

Vorig bericht
Wist je dat?
Volgend bericht
Onze groenten binnen de gifnorm

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.