Vrouwen met diabetes vaker hartziekte

Gezonde vrouwen jonger dan 60 jaar hebben een veel kleinere kans op het ontwikkelen van een hartziekte dan mannen met dezelfde leeftijd. Dit komt doordat zij beschermt worden door hun hormonale milieu. Uit onderzoek is echter gebleken dat de kans op een hartziekte bij vrouwen, vier keer zo groot is indien de vrouw lijdt aan een vorm van diabetes.

Opvallend is dat de kans op een hartziekte bij mannen niet wordt vergroot door de aanwezigheid van diabetes. Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat er nog veel geslachtsverschillen zijn in de ontwikkeling van hartziektes en dat er nog behoefte is naar meer onderzoek.

Gevolgen diabetes

De diagnose diabetes wordt dagelijks gesteld bij patiënten met wisselende glucose-waardes in het bloed. De consequenties voor die patiënten zijn groot, zo dient de patiënt zijn levensstijl aan te passen, meerdere keren per dag de glucose-waarde meten en deze te reguleren met medicatie. Voor mensen met diabetes type 1 lijkt het eind daarvan in zicht. Nederlanders zijn bezig met het ontwikkelen van de kunstalvleesklier. De alvleesklier is een klein kliertje in het lichaam dat de glucosewaarde in het bloed constant maakt door het vrijgeven en opnemen van insuline. De kunstalvleesklier is een klein apparaatje – zo groot als een smartphone – dat de functie van de alvleesklier kan overnemen als deze door diabetes type 1 niet meer goed functioneert.

Tags: diabetes, kunstalvleesklier, kans op hartziekte, co-morbiditeit, hartziekte diabetes, diabetes type 1, diabetes type 2, kunstalvleesklier diabetes type 1

Vorig bericht
Verband tussen depressie en koolhydraten
Volgend bericht
Wist je dat?

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.