Onderzoek naar bijwerkingen griepprik

In opdracht van het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb wordt er een onderzoek gestart naar de mogelijke bijwerkingen van de griepprik. Aan het begin van het najaar beginnen huisartsen en klinieken met het uitdelen van de griepprik. Dit wordt met name gedaan bij mensen uit risicogroepen; ouderen (boven de 60) en mensen met een verminderde weerstand door onderliggende (chronische) ziektes. Er wordt geschat dat jaarlijks tussen de 1000 en 2000 personen in Nederland overlijden aan de griep.

De griepprik bevat enkele sterk verzwakte of dode virussen die een persoon toegediend krijgt. Het afweersysteem reageert op deze lichaamsvreemde objecten en organismen door het maken van anti-stoffen. Het lichaam ‘onthoudt’ vervolgens dat het met deze specifieke anti-stoffen het virus de baas is geworden en zal in het vervolg sneller kunnen reageren op dit type virus.

In 2009 werden veel Nederlanders ingeent tegen de mexicaanse griep, in de periode erna kreeg het Lareb veel meldingen binnen van bijwerkingen op de griepprik. Omdat er ook op de normale griepprik veel meldingen volgen na inenting, wordt het onderzoek dit najaar gestart.

Tags: bijwerkingen griepprik, griepprik, influenza, prik griep

Vorig bericht
Facebook slecht voor het geheugen
Volgend bericht
Chemotherapie via de tepel mogelijk effectiever

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.