We eten dagelijks te veel zout

Leefstijl, Voeding

Uit onderzoek is gebleken dat we te veel zout binnen krijgen en laat dat nou net een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk zijn. In gewone producten als brood, sandwichspread en kaas blijkt gemiddeld te veel zout te zitten. Nederlanders krijgen zodoende per dag ongeveer 9 gram zout binnen, terwijl het maximum dat geadviseerd wordt 6 gram is.

Vooral kant-en-klaarmaaltijden, junkfood (fastfood), vleesproducten en brood zijn boosdoeners in dit geheel. Circa 80% van ons zout krijgen we binnen via voedingsmiddelen, 20% voegen we zelf toe aan onze maaltijden of tijdens het koken. Langdurig te veel zout binnen krijgen zorgt voor een te hoge bloeddruk. Als de hoge bloeddruk te lang onbehandeld blijft kan dit voor ernstige complicaties zorgen, zoals een beroerte of hartfalen.

Wat kun je eraan doen?

Vanzelfsprekend kan je minder zout strooien over hetgene dat je hebt bereid, maar hiermee ben je nog niet geholpen. Let bij het kopen van voedingsmiddelen eens op het etiket en kijk eens bewust naar de hoeveelheid zout dat in het product zit. Met name bij kant-en-klare maaltijden zul je beseffen dat je bij die maaltijd te veel zout binnen zal krijgen. Deze bewustwording is een goede stap richting een verbeterd voedingspatroon. Uiteraard is het niet nodig om zout geheel te verbannen, het is een bruikbare stof dat het lichaam nodig heeft, hetzij wel in een beperkte hoeveelheid!

Tags: zout, voedsel, te zout voedsel, te veel zout, hoge bloeddruk, zoutarm dieet, natriumarm dieet

Vorig bericht
Wat is een bijna-dood ervaring?
Volgend bericht
Isolatie en gezondheidsrisico’s

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.