Impact onregelmatige werktijden op gezondheid

Personeel in de zorg, beveiliging of bij de politie weten hoe zwaar het kan zijn om weer om te schakelen na een nachtdienst. De lichamelijke impact van onregelmatige werktijden wordt grof onderschat. Daar hangt gelukkig nog wel een financiele tegemoetkoming/compensatie tegenover, deze lijkt echter op termijn te gaan verdwijnen.

Michaël van Straalen (ondernemersorganisatie MKB-Nederland) vindt namelijk dat de onregelmatigheidstoeslag achterhaald is, gezien we in een 24uurs economie leven. De Tweede Kamer lijkt zich achter dit voorstel te scharen, maar zo stellen zij, dit is een zaak tussen werkgever en werknemer. Voorlopig lijkt de storm dus te gaan liggen.

In Nederland werken circa een half miljoen mensen onregelmatig, dit houdt in dat zij buiten de gangbare werktijden van 9 uur tot 5 uur aan de slag moeten. Ook weekenden worden hierbij niet bespaard. Dat onregelmatige werktijden een zware belasting vormen voor het lichaam zien we terug in het percentage dat binnen 2 a 3 jaar gezondheidsklachten ontwikkelen, de cijfers liegen er niet om, circa 40% heeft matige tot zware gezondheidsklachten varierend in migraine-aanvallen, slapeloosheid, futloosheid, stress, hartkloppingen, overgewicht en meer.

De klachten komen voort uit het feit dat het menselijk lichaam een eigen bioritme heeft. Dit bioritme is ingesteld op 24 uur waarbij ’s nachts de lichaamstemperatuur daalt, er minder spijsvertering is en er minder hormonen worden aangemaakt. Nachtdiensten zorgen voor de grootste verstoring van dit bioritme. Verstoring ervan kan leiden tot diabetes, overgewicht en hart- en vaataandoeningen. Met een juist voedingspatroon kan de impact verkleind worden. Daarnaast kan de één beter tegen de onregelmatigheid dan de ander.

Desondanks is de onregelmatigheid iets waar een vergoeding voor mag worden gegeven ter compensatie.

Tags: onregelmatigheidstoeslag, ort, ORT, toeslag, onregelmatige werktijden gezondheid, onregelmatige werktijden gezondheidsklachten, gevaar onregelmatigheid, gevaar onregelmatige werktijden

Vorig bericht
E-nummers, wat houden zij eigenlijk in?
Volgend bericht
Meisje met uitschuifbare staaf in rug

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.