Longen bevatten geurreceptoren

Onderzoek

Naast de neus bevatten de longen ook receptoren die belangrijk zijn voor onze reukzin. Hier zijn Amerikaanse onderzoekers van de Washington University achtergekomen. De onderzoekers namen bepaalde cellen van de longwand af die tijdens de ademhaling in contact komen met de buitenlucht. Daaruit bleek dat de cellen over dezelfde receptoren beschikt als de cellen uit de neuswand.

De receptoren uit de neuswand bevinden zich op zenuwcellen zodat prikkels en geuren via het zenuwstelsel naar de hersenen verzonden kunnen worden, op deze manier wordt een geur opgevangen en verwerkt. In de longen bevinden zich deze zogenaamde reukreceptoren echter op cellen die van invloed zijn op het hormonale stelsel van het lichaam. Door bepaalde reuken, aroma’s en geuren worden door deze cellen hormonen aangemaakt die een reactie teweegbrengen in het lichaam. Door de hormonen kunnen de longblaasjes gaan vernauwen, bijvoorbeeld bij inademing van rook.

Uit het onderzoek is dus gebleken dat de reukreceptoren die zich in de long bevinden niet te maken hebben met de verwerking van reuk. Maar dat deze buiten het zenuwstelsel om, kunnen reageren op stoffen die worden ingeademd. Zo kan een vrij snelle reactie worden geproduceerd en schade worden beperkt. Er wordt gesuggereerd dat bij bepaalde longziektes (COPD) de reukreceptoren overgevoelig zijn en daardoor zorgen voor het vernauwen van de longblaasjes.

Tags: geurreceptoren long, reuk en longen, longziektes, copd

Vorig bericht
Overleving na herseninfarct gestegen
Volgend bericht
Hooikoortspatient nu al de klos

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.