Diabetes

Informatie over Diabetes

Diabetes Mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikergehalte in het bloed sterk verhoogd is. Het lichaam maakt in dit geval geen insuline meer aan, of reageert niet meer goed op insuline.Wat is Diabetes

Diabetes Mellitus, wordt ook wel suikerziekte genoemd. Deze term schept echter verwarring waardoor mensen denken dat zij helemaal geen suiker mogen eten. De meest geschikte term is dan ook Diabetes. Diabetes wordt gedifferentieerd in twee types:

  • Diabetes Type 1
    Dit type komt veel bij jongere mensen voor en wordt ook wel eens jeugd-diabetes genoemd. Het afweersysteem ziet de insuline-producerende cellen aan voor indringers (lichaams vreemd materiaal) en valt het aan. Hierdoor gaan deze cellen kapot en wordt er geen insuline meer aangemaakt. Patienten met type 1 zijn heel hun leven afhankelijk van medicijnen en bijspuiten van insuline.
     
  • Diabetes Type 2
    Vroeger kwam dit type met name bij ouderen voor, gezien onze suikerconsumptie komt dit type ook steeds meer bij jongeren voor. Bij type 2 diabetes maakt het lichaam minder insuline aan of reageert het lichaam niet goed meer op de insuline (insuline resistentie). Overgewicht, overmatige suikerconsumptie, weinig beweging, erfelijke factoren en weinig beweging vergroten de kans op het krijgen van Diabetes Mellitus type 2.

meer informatie over kenmerken diabetes

LEES VERDER

Gedeelde ervaringen