Decompensatio cordis

Decompensatio cordis

Decompensatio cordis is de latijnse benaming voor hartfalen. Bij hartfalen is de pompkracht van het hart ernstig verminderd met alle gevolgen van dien.Wat is Decompensatio cordis

Het hart ter grootte van een vuist is de pomp van het lichaam. Het pompt bloed door de kleine en de grote circulatie door de bloedvaten. Als de pompfunctie door welke oorzaak dan ook permanent verminderd is, dan spreken we van hartfalen. Bij decompensatie (decompensatio cordis) kunnen we spreken van linksdecompensatie en rechtsdecompensatie. Zoals de termen al doen vermoeden heeft dat te maken met welke kant van het hart aan het falen is.

Het gevolg van decompensatie is dat het bloed niet voldoende wordt rondgepompt, de vitale organen komen hierbij in gevaar. Wat echter vaker het eerste signaal is van decompensatie is het hevig vasthouden van vocht in de extremiteiten (armen en benen) en achter de longen. Doordat de circulatie ietwat stagneert en vaten gaan vernauwen blijft er in de weefsels veel vocht achter dat normaliter als het ware wordt meegezogen met de circulatie mee. Het gevolg hiervan is bijvoorbeeld dikke enkels en kortademigheid.
Meer informatie over decompensatio cordis

LEES VERDER

Gedeelde ervaringen